Yükleniyor...

 Çok kültürlü yapısı, dünyaca ünlü şehirleri ve neredeyse her ilgi alanına yönelik lisans programları ile her zaman popüler bir tercih olmuştur. Yaklaşık 3.500-4.000 kadar üniversite bulunan Amerika’da öğrenciler mesleki eğitime yönelik 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirken, isteyen öğrenciler 4 yıllık üniversite programlarını tamamlayarak Bachelor’s Degree adı verilen lisans derecesine sahip olurlar. Tabi ki ister ön lisans ister lisans programı olsun Amerika’da bir üniversiteden diploma sahibi olmak size dünyanın her ülkesinde kapıları kolaylıkla açacaktır. Ayrıca Amerika’da yaşam koşulları eyaletlere göre farklılık göstereceği için tercih esnasında mutlaka bu faktörü de göz önünde bulundurmakta fayda var. Genel olarak bakıldığında, Amerika’ da bulunan üniversiteler SAT, ACT gibi sınav skorları, yabancı dil bilgisi gibi kriterlere bakıyor olsalar da, beşeri ve sosyal özellikler de öğrenci seçimlerinde büyük rol oynar. Lise eğitiminizde içinde yer aldığınız projeler, dernekler ve vakıflar; aldığınız ödüller, ulaştığınız başarılar kabullerde önemli bir yere sahiptir. Her üniversitenin kendi seçim kurulu vardır ve bu kurul kendi kriterlerine göre okula ve derse kıymet katacak öğrencileri seçerler.

  1. 12 yıllık temel eğitimin tamamlanmış olması (MEB diploması yeterli)
  2. TOEFL (İngilizce düzeyini belirleyen sınav) ve SAT ( Amerika’da eğitim almak için yeterlilik sınavı) sınavlarına girmiş olmak. Bu sınavlar için baraj puanı olmayıp her üniversite ve bölüm için istenilen sınav puanı değişiklik göstermektedir.
  3. Yüksek Öğretim Kurumu Sınavı (YKS) şartı aranmamaktadır.
  4. Lise not ortalamanızın en az 60 olması beklenirken her üniversite için bu puan farklılık gösterebilmektedir.
  5. Amerika’da eğitim ücreti 5.000$ – 70.000$ arasında değişmektedir.
  1. Amerika’da lisans eğitimi aldığınız süre boyunca farklı konaklama seçeneklerine sahipsiniz. Bunlar yurt ya da özel daire kiralamak olabilirken bir aile yanında kalmakta seçenekleriniz arasında yer almaktadır.
  2. Amerika’da eğitim alan gençler genellikle üniversite ya da özel yurtları tercih etmektedirler. Bu sayede arkadaşlık ilişkileri ve sosyal ortama uyum sağlama süreçlerinde sıkıntı yaşamazlar. Tekli, ikili, üçlü oda paylaşımı sunan üniversite yurtlarını tercih etmeniz durumunda yıllık 2.000$ – 9.500$ arasında barınma gideriniz olacaktır. Özel yurtlarda ise konaklama masrafınız seçtiğiniz yurdun özelliğine göre aylık 450$ – 800$ arasında değişebilir.
  3. Özel daire kiralamak daha masraflı olurken, aile yanında konaklamak ise hem ülkenin kültürünü daha yakından tanıma hem de sürekli İngilizce konuşabileceğiniz bir ortamda bulunmak açısından avantaj sağlamaktadır. Aile yanında kalmak Amerika’da çok yaygın bir uygulama olmamakla beraber böyle bir seçenekte konaklama masrafınız aylık 140$ - 400$ aralığına kadar düşecektir. Diğer bir seçenek olan ev/oda kiralamaları içinse aylık 160$ - 980$ aralığında bir gideri göze almanız gerekecektir.
  4. Yukarıda bahsettiğimiz barınma giderlerine ek olarak üniversite katkı payı, yeme içme, ulaşım, zorunlu sağlık sigortası gibi ekstra masraflarınız olacağını unutmamak gerekir. Bunların hepsi göz önüne alındığında barınma dışında aylık ortalama 1300$ – 3000$ arasında gideriniz olması beklenir.
  1. Yaşam ve barınma giderlerine baktığımızda, Amerika’da üniversite okumanın oldukça maliyetli olduğu kanaatine ulaşabiliriz. Ancak, Amerika’ da eğitim gören öğrencilere hem devlet, hem üniversite, hem de farklı vakıf ve fonlar burs desteği sağlanmaktadır. Öğrenciler için büyük bir avantaj olan bu burslar iki çeşittir.
  2. Need Based Scholarship: Maddi durumu yeterli olmayan, ileri derecede İngilizce bilen, lise notları yüksek ve sosyal becerileri olan öğrencilere verilen burstur.
  3. Merit Based Scholarship: Üstün yetenekli öğrenciler, sporcular ve yüksek akademik başarı gösteren öğrencilere verilir. Bu bursa hak kazanabilmek için öğrencilerin TOEFL, IELTS, SAT ve ACT gibi sınavlardan çok yüksek puan almaları gerekmektedir. Ayrıca bu sınavlar dışında yüksek akademik başarı, akademik ve sosyal projelerde görev almak da önemli bir noktadır. Spor ve sanatla ilgili burslarda verilecek olan bursa takım koçları ve eğitmenler karar verir. Hangi alanda kendinizi başarılı görüyorsanız, bu başarıları somut rakamlara dayandırarak talebinizi bu kişilere bildirmeniz gerekir.
  4. Amerika’da öğrenci olduğunuz süre boyunca sahip olacağınız F1 vizesi ile çalışma imkanınızın olması yaşam ve barınma giderlerinizi destekleyecek 2. Seçenektir. F1 vizesi ile öğrenim görmeye başladığınız andan itibaren ilk bir yıl sadece kampüs içinde çalışmanıza izin verilir. Bir yıl boyunca yarı zamanlı olarak haftada toplam 20 saat kütüphane, kafeterya gibi alanlarda çalışabilirsiniz. Tatil günlerinde ise tam zamanlı çalışma şansınız da bulunmaktadır.
  5. Eğitimin ilk yılını tamamladıktan sonra, akademik başarınız yüksek ve bir eğitim programına hak kazanmış olma koşulu ile kampüs dışında da çalışabilirsiniz. Kampüs dışında çalışacağınız alanlar kendi çalışma alanınızla ve müfredatınızla bağlantılı olmalıdır.
  1. Amerika'daki birçok üniversite, dünya genelinde tanınmış ve saygı gören bir eğitim sunar. Birçok Amerikan üniversitesi dünya üniversite sıralamalarında üst sıralarda yer alır.
  2. Amerika'da birçok farklı türde üniversite ve geniş bir yelpazede eğitim programları sunulur. Herhangi bir alanda eğitim almak isteyen öğrenciler için birçok farklı seçenek vardır.
  3. Amerikan üniversitelerinde eğitim sistemi farklı fikirlere açıktır ve öğretmenlerin ders anlatımlarına dayalı olmayıp, dersler sırasında herkesin fikrini paylaşmasına ve tartışılarak bir sonuca varılmasına olanak tanınır.
  4. Amerika'da eğitim almak, farklı kültürleri ve dünya görüşlerini anlama ve deneyimleme şansı sunar. Çok kültürlü yapısı sayesinde global bir perspektif kazanmanıza fırsat yaratır.
  5. Eğitim kalitesinin tartışılmaz olduğu Amerika’da yaşam masraflarınızı karşılamak için farklı burs seçeneklerine sahipsiniz. Amerikan üniversiteleri, yabancı öğrencilere burslar ve maddi yardımlar sunabilir. Bu, uluslararası öğrenciler için eğitim maliyetini hafifletebilir.
  6. Amerika’dan mezun olduğunuzda hak kazanacağınız diplomanın dünyanın tüm ülkelerinde geçerliliği ve saygınlığının olması ise size iş hayatında büyük bir avantaj sağlar.
  7. Amerika'da üniversite eğitimi almanın bazı dezavantajları da vardır. Yüksek maliyetler, vize gereksinimleri ve kültürel uyum sorunları sizi zorlayabilir. Bu nedenle, Amerika'da eğitim almayı düşünüyorsanız, iyi bir araştırma yapmalı, maliyetleri ve diğer faktörleri dikkate almalı ve eğitim hedeflerinizle uygun bir üniversite seçmeye özen göstermelisiniz. Tüm bunlar için bir uzmandan faydalanmak sizi rakipleriniz arasında bir adım öne çıkaracaktır. Bizde bu süreçte Edubell olarak sizlere destek olmak için hazırız.

VE DAHA NİCE SORULARINIZ İÇİN EN DOĞRU BİLGİYİ BİREY ODAKLI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI EĞİTİM UZMANLARI’NDAN ALIN… BİREY ODAKLI YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI KALİTESİ VE FARKIYLA TANIŞIN…